Искат тотална забрана на палмовото масло в ЕС

Да се забрани употребата на палмово масло в производството на храни и биогорива. За това настояват депутати от различни комисии в Европейския парламент и призовават Еврокомисията да направи необходимите законодателни промени, предаде Дарик. Проучване на Европейския орган за безопасност на храните и други анализи показват, че преработеното палмово масло съдържа генотоксични и канцерогенни замърсители.

Те се образуват при рафиниране или при високи температури и крият сериозен риск за здравето. Палмово масло има дори в харните на бебетата и те са изложени на стойности до десет пъти над приемливото равнище.

През 2016 г. в България са внесени над 46 хиляди тона палмово масло. Такива са били количествата и през 2015. Абсолютният бум на вноса пък е бил през 2014 г., когато сме изконсумирали 51 хиляди тона. За сравнение през 2000 г. вносът на суровината у нас е бил близо десет пъти по-малък.

Депутати от Комисията по земеделие, сред които и Момчил Неков, отправиха писмен въпрос към ЕК, в който настояват за мерки, с които да се ограничи употребата на палмово масло в млечните продукти с оглед на защитата на човешкото здраве. Според Неков тази суровина не трябва да се използва и в другите хранителни продукти.

„Проблемът с палмовото масло е огромен, тъй като крие рискове от канцерогенност и образуването на рак. Мястото на маслото не е храната, то се съдържа в солети, соленки, бисквити, закуски“, коментира евродепутатът. По негови думи при наличието на проучване, доказващо вредата от суровината и при внесен сигнал, ЕК трябва да предприеме съответните мерки.

Резолюция за вредите от палмовото масло изпрати и Комисията по околна среда в ЕП. С нея депутатите настояват пред Комисията в Брюксел да прекрати използването на палмово масло и в биогоривата. Авторът на резолюцията е чешкият евродепутат Катержина Конечна.

„Европейският съюз е втори по консумация на палмово масло в света. Макар че се стреми да бъде най-важният играч в ограничаването на производството му, все още то се среща в продукти, където не му е мястото, информира inews.bg. Европейският парламент трябва да е много амбициозен и ясно да каже на Комисията, че не трябва да има палмово масло в биогоривата, че не го искаме там, че искаме разработване на биогорива, които не нарушават биоразнообразието“, обясни Конечна.

Почти непознато преди 30 години, днес палмовото масло може да бъде открито в продукти като маргарин, течен шоколад, чипс, но също и в козметични и почистващи препарати, както и в биогоривата. От 2010 г. консумацията му е нараснала два пъти и се очаква да нарасне поне още два пъти до 2050 г.

 

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *