Искат 150 г. затвор за Мадоф

Обвиненият във финансови измами за около 50 милиарда долара американски инвеститор Бърнард Мадоф ще се признае за виновен, а прокурорът ще поиска присъда от 150 години затвор.
Това заяви неговият адвокат Айра Лий Соркин, цитиран от Франс прес и ДПА, на които се позова БТА.
На съдебно заседание по незначителен въпрос във федералния съд на Ню Йорк снощи адвокатът изведнъж обяви, че клиентът му ще се признае за виновен по 11-те обвинения утре (днес – бел.ред.), когато официално трябва да бъде изправен пред съда.
Тази процедура ще му позволи да избегне явяването му пред съдебни заседатели и съдията ще произнесе веднага присъдата си.
Прокурорът Марк Лит отхвърли всякакава възможност за споразумение или снизходителност и посочи, че ще поиска наказание от 150 години затвор за Бърнард Мадоф.
70-годишният финансист се намира под домашен арест, след като плати гаранция от 10 милиона долара. Той бе арестуван през декември за създаването на най-голямата финансова пирамида в историята, както я определят властите (или така наречена Понци схема). Схемата е наречена на италианския емигрант Чарлз Понци, който е създател на първата пирамида от този тип в края на 20-те години в САЩ. При Понци схемите на по-старите инвеститори се плащат дивиденти с парите на новите инвеститори.
Швейцарската банка Ю Би Ес (UBS AG), американските Банк ъв Америка (Bank of America) и Ситигруп (Citigroup Inc.) и френската Бе Ен Пе Париба (BNP Paribas) също са сред жертвите на Мадоф.
Dir.bg
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *