Искат 169 000 лв. за работещи на непълно работно време в „Идеал Стандарт”

168 782 лева ще бъдат поискани от Държавната агенция по заетостта за „Идеал Стандарт Видима“АД – Севлиево по постановление 44, регламентиращо държавната помощ за работници на непълно работно време. Това решиха единодушно членовете на Комисията по заетост към Областния съвет за развитие на Габрово.

Според постановление 44 на Министерски съвет от 19 февруари тази година държавата ще компенсира работещите на непълно работно време в засегнатите от кризата предприятия от промишлеността и услугите с до 120 лв. месечно, като периодът е не повече от три месеца.

Габровската комисия по заетостта направи общо класиране за областта на оценените от съветите за сътрудничество декларации на работници и служители с подадените от работодателите им документи за изплащане на компенсации при установено непълно работно време.

„Идеал Стандарт Видима“ се класира на едно от последните места с едва 25 точки от 70 възможни. Тъй като предприятието е структуроопределящо за региона, Комисията по заетостта гласува директорът на ловешката регионална служба по заетостта Минчо Диков да уведоми Агенцията по заетостта за необходимостта от допълнително финансиране в размер на близо 169 000 лева. Според Диков това няма да бъде проблем, тъй като в много области на страната не са усвоени всички предвидени средства.

Общо 12 работодатели от областта са подали предложения за дофинансиране. Исканията са за 987 работници, като средствата за тях са малко над 321 000 лева. Определените от държавата бройки обаче са 423, а парите – около 150000 лв. След извършената оценка на първите места са класирани ТПК „Балкан” – Габрово със 75 работници и „Паладиум” – Севлиево с искане за двама души. Комисията обаче отхвърли „Паладиум”, тъй като документите им не били правилно оформени. Сред останалите фирми, които ще получат средства от държавата, са „Карина” – Дряново, „Луна 2003” – Севлиево, „Янтра” и „Мони” ЕООД – Габрово.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *