„Ислямска държава“ влага $1.2 млн. годишно в интернет кампании

Ислямистката групировка отделя 1.2 млн. долара годишно за кампаниите си в интернет, разказва източник от НАТО пред в. „Хюриет“. Тя стои зад 46 000 профила в „Туитър“ (Twitter) и публикува около 250 000 микросъобщения всеки ден.

Пропагандата ѝ явно работи, тъй като броят на присъединилите се към групировката чуждестранни бойци се е удвоил от 2014 г. насам. 1000 души се вливат в редиците ѝ всеки месец, макар напоследък броят на европейците намалява.

За сметка на това все повече руски граждани, особено чеченци, се присъединяват към „Ислямска държава“.

Близо 25% от всички, идващи от Европа, са жени, добавя източникът, а голям брой от тях са на по-малко от 16 години. От 2011 г. насам ислямистите са привлекли над 30 000 чуждестранни бойци от общо 100 страни, твърдят американски източници.

„Джихадистката групировка в момента контролира съдбата на между 5 и 7 млн. души. Тя функционира като държава, макар че не желаем да я наричаме така“, твърди източникът. В ръцете на „Ислямска държава“ са около 15% от териториите на Сирия и на Ирак, но реално чрез инфраструктурата в техни ръце е контролът над близо два пъти повече площ.

Парите й идват както от налагане на данъци върху местното население, така и от незаконната продажба на петрол и находки от древни цивилизации. „Ислямска държава“ събира приходи от данъци върху местните хора и от местните ресурси. Запасите от вода в Сирия и Ирак са нейни“, обяснява източникът.

Миналата година джихадистите са спечелили 250 млн. долара от откупи и 2 млн. долара дневно от незаконна продажба на петрол, показват данните от разузнаването на НАТО.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *