Испания връща предсрочно €1 млрд. заем

Испания продължава да изплаща предсрочно кредитите, получени от Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) за спасяването на банковата система на страната, предаде РИА Новости

 

„Съветът на директорите одобри молбата на Испания предсрочно да внесе 1 млрд. евро за погасяване на кредити към ЕСМ”, се посочва в документ на ЕСМ. Така Испания ще направи четвъртото предсрочно погасяване на кредит, получен по програмата за макрофинансиране.След като изплати тази сума, задлъжнялостта на страната към ЕСМ ще бъде в размер на 34,7 млрд. евро. Последното плащане Испания трябва да извърши през 2027 г.

През 2012 и 2013 г. правителството получи кредити в размер на 41,3 млрд. евро от ЕСМ за рекапитализация на нейните банки срещу обещанието за провеждане на реформи.В момента пред испанското правителство стои нелеката задача да бъде одобрен бюджетът за 2017 г., което много се забави. Испания трябва да намали дефицита си до 4,6% от брутния вътрешен продукт (БВП) през тази година и до 3,1% през 2017 г. според целите, поставени от Брюксел, уточни Investor.bg. Намаляването на безработицата остава едно от основните предизвикателства.

След като достигна 27% безработица в края на 2013 г., Испания се върна до ниво от 18,9% – най-ниското от близо шест години, но все пак най-високото в ЕС след това в Гърция.Десетте месеца политически блокаж, изглежда, са оказали незначително малко влияние върху икономическия растеж, който остава един от най-динамичните в еврозоната, след като Испания излезе през 2014 г. от продължилата пет години рецесия.Испанската централна банка предвижда увеличение от 3,2% на БВП през 2016 г., което е малко по-оптимистично от прогнозата на правителството за нарастване от 2,9%. Страната спечели много от спада в цените на петрола, на лихвените проценти и от обезценяването на еврото.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *