Испания намалява заплатите и замразява пенсиите

Испания одобри първото намаляване на заплатите в публичния сектор след връщането си към демокрация през 1978 г. и намали прогнозата си за икономически растеж през следващата година.
Брутният вътрешен продукт (БВП) ще нарасне с 1.3% през 2011 г., което е по-малко от предвидените 1.8%. Според правителството дефицитът ще се свие до 6% от БВП през следващата година от 11.2% през 2009 г. През юни заплатите на държавните служители ще бъдат намалени с 5%. Пенсиите ще бъдат замразени. Това са най-сериозните съкращения от 30 години. Те бяха обявени миналата седмица в отговор на приетата от Европейския съюз помощ за Гърция в размер на 750 млрд. EUR и предизвикаха протести в Испания.
Решението на кабинета бе гласувано вчера и влиза в сила веднага. Финансовият министър на страната Елена Салгадо обяви, че ако има увеличение на данъците, то ще е само докато трае кризата и ще засегне хора с активи над 2 млн. EUR. През 2008 г. Испания премахна данък богатство. Министър-председателят Хосе Луис Родригес Запатеро съобщи, че намалява и своята заплата и тази на колегите си от кабинета с 15% и преустановява изплащането на помощта от 2500 EUR за млади майки.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *