Испания представя в Европейския парламент мерки за оздравяване на бюджета си

Испания представя тази седмица в Европейския парламент допълнителни  мерки за оздравяване на бюджета си, такива мерки разработва и  Португалия, която също бе изложена на спекулативни действия в последно време, съобщи днес говорител на Европейската комисия.
Двете страни не са поискали активиране на плана от 750 млрд. евро в подкрепа на застрашени страни от еврозоната, в който  Европейският съюз се ангажира с 500 млрд. евро, останалите средства  трябва да бъдат осигурени от Международния валутен фонд. Този план бе  одобрен през изминалата нощ от Съвета на министрите на икономиката и  финансите от Европейския съюз.
Безпрецедентният план е замислен да помага не само на застрашени  страни от еврозоната, а и на изпаднали във финансови затруднения  страни в Европейския съюз, но извън еврозоната.
Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви днес  пред Световния икономически форум в Брюксел, че в Европейския съюз ще  бъдат предприети всички необходими мерки за запазване на финансовата стабилност в еврозоната и в съюза.
Говорителят изтъкна, че 60-те милиарда евро от цялата сума, които  ще са средства от общия бюджет на Европейския съюз, няма да се отразят  на изпълнението на програмите и политиките, финансирани със средства на съюза.
Оказваната вече европейска финансова подкрепа за Унгария и  Румъния не се включва в 60-те млрд.
Приветстваме допълнителните мерки в Испания и Португалия за  стабилизиране на държавните финанси. Подобни мерки трябва да бъдат  взети от всички страни в Европейския съюз, подчерта говорителят.
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *