Испания – туристите намаляват, плажовете пустеят, оборотите падат

Заради рецесията, която остави много от жителите на Северна Европа у дома през лятото или ги изпрати на по-евтини плажни дестинации като Египет и Турция, броят на туристите в Испания намалява, особено на тези от Великобритания. Спадът на паунда спрямо еврото допринася занамаляването на броя на британските туристи, които формират около една четвърт от всички посетители на Испания.
Обикновено в разгара на летния сезон основният плаж на курорта Торемолинос на испанския средиземноморски бряг Коста дел Сол е препълнен с летовници. Въпреки доброто време обаче много шезлонги на плажа тази година стоят празни. Барове, ресторанти и магазини за сувенири работят на по-бавни обороти, а някои магазини са затворени за ремонт.
„По-лошо лято не съм виждал. Няма никой на плажа. Ако бяхте дошли по това време миналото лято, нямаше да може да се придвижвате, толкова много коли и хора имаше“, споделя пред AFP 57-годишният Педро Ервас, който продава портокалов сок на плажа.
През първата половина на годината Испания е посетена от 23,6 млн. чужденци, което е спад от 11,4% спрямо същия период на миналата година, сочат официалните данни на министерството на туризма. Броят на британските туристи намалява с 16,3% за периода до 6,1 млн.
От правителството очакват броят на чуждестранните посетители на страната през лятото, което определя като юли, август и септември, да се понижи с 10%.
Същевременно туристите, които все пак идват, харчат по-малко в сравнение с други години, засилвайки финансовите затруднения на магазини и хотели.
Робърт Дауни, бивш шофьор на такси в Глазгоу, а сега съдържател на заведение за пържени картофи и риба в Торемолинос, казва, че тази година бизнесът му се е свил с 30-40%.
Чужденците в Испания са похарчили 20,9 млрд. евро през първите шест месеца на годината, което е спад на годишна база от 7,6%, показват данните на министерството на туризма.
Туристическият сектор в формира около 11% от всички работни места в Испания.
Миналата година страната загуби позицията си на втората най-посещавана дестинация в света, като отстъпи на САЩ, според базираната в Мадрид Световна туристическа организация към ООН. Номер 1 от дълго време е Франция.
Испанското правителство вече наля в туризма 1 млрд. евро, за да му помогне да преодолее кризата и да модернизира инфраструктурата. Испанските власти неотдавна предложиха серия промоции във Великобритания под мотото „С вкус на Испания“, поставяйки акцент върху културата и храната в Испания.

Тревър Дейвис, директор на британската мрежа от независими туристически агенции Co-operative Travel, не смята, че британците завинаги ще се откажат от Испания като ваканционна дестинация. „Абсолютно не. Очакваме завръщане към Испания, когато паундът укрепне“, казва той пред агенцията.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *