Испанската икономика отбеляза най-бързия си темп на растеж за последните седем години

Мадрид. Испанската икономика отбеляза най-бързия си темп на растеж от началото на финансовата криза преди седем години на фона на признаците, че възстановяването се усеща във всички сфери на икономиката, пише The Financial Times.
През последното тримесечие на 2014 г. БВП се е увеличил с 0,7% в сравнение с предходните три месеца, според оценка на испанската статистическа служба. Ръстът е по-висок от прогнозираното и бележи шестото поредно тримесечие на икономически растеж.
Политическите и бизнес лидерите в Мадрид ще бъдат доволни от позитивната тенденция особено на фона на опасенията, че наблюдаваното напоследък забавяне в еврозоната ще повлече след себе и икономиката на Испания. Последните данни показват, че испанската икономика е отбелязала растеж с 1,4% през 2014 г., което е най-доброто й представяне от началото на кризата.
Правителството на Мариано Рахой, за което предстоят избори към края на годината, прогнозира икономически растеж от поне 2% през 2015 г. – растеж, който вероятно ще направи Испания най-бързо растящата от големите икономики на еврозоната тази година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *