Испанските краставици не са причина за смъртните случаи в Германия

Така източникът на смъртоносната бактерия ентерохеморагична Ешерихия коли (ЕХЕК) остава загадка.  При анализите било установено, че отгледаните по естествен начин краставици, са замърсени с бактерия Ешерихия коли, но не със смъртоносния щам ЕХЕК, открит в червата на над 1000 души, намиращи се в интензивно отделение с бъбречна недостатъчност в Германия и близките страни.
Източникът на заразата остава неизвестен, каза Корнелия Прюфер-Щокс, здравен министър на провинция Хамбург, където са извършени лабораторните анализи на две серии образци.
Прюфер-Щокс предупреди хората да избягват да ядат марули, краставици и домати, докато не бъде открита причината за заразата.
До момента жертви на бактерията са станали 15 души в Германия и един в Швеция. Има силни съмнения за зараза с бактерията ЕХЕК при около 40-годишен испанец, върнал се от посещение в Германия, съобщиха санитарните власти в испанския автономен район Страната на баските.
Мъжът се намира в интензивното отделение на местна болница със симптоми на хемолитично-уремичен синдром, а дали действително е развил синдрома, ще се изясни до няколко  часа, посочиха в изявление здравните служби към баското регионално правителство.
Междувременно университетската болница в Мюнстер обяви, че е разработила бърз тест на хемолитично-уремичния синдром, предизвикан от бактерията убиец (HUSEC041), който може да бъде използван едновременно за изследване на изпражнения и на зеленчуци. Тестът обаче не дава незабавен резултат и всяка проба трябва да бъде изследвана с модерна апаратура в лаборатория по молекулярна биология.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *