Истанбул ще има свой Манхатън и нов пролив

Нов плавателен канал, по подобие на Босфора, ще се построи в Истанбул. Благодарение на новия пролив във „Вечния град“, както популярно го наричат, ще се обособи огромен остров, който ще напомня нюйоркския Манхатън.

На този остров ще бъдат разположени световноизвестният квартал Бейоглу с булеварда Истиклял, където заведенията са отворени до сутринта, а също кварталът Шишли, с модерните търговски центрове, крайбрежния Бешикташ и Саръйер, където има ценни исторически паметници.

Проектът е на турския архитект Синан Геним, преди 4 месеца е бил представен в Министерския съвет и е получил горещото одобрение на премиера. Той ще облекчи трафика на Истанбул, който ще бъде отклонен към морето. Така например, от квартала Саръйер, който се намира на точката, където Босфора се слива с Черно море, ще се стига бързо и безпрепятствено до центъра на Истанбул, а също до историческите Султанахмед и Света София.

Понеже каналът няма да се влияе от вятъра в морето, пътуването ще бъде комфортно и ще улеснява туристите. По новия канал ще се движат само местни плавателни съдове и няма да се ползва за международни превози.

Проектът е за около 20 млрд. долара. Предвижда се да бъде реализиран за две години.

„Един такъв проект ще влее нов живот на Истанбул, който е пресечна точка на различни култури и може да се превърне в център на социални и културни изяви“, казва изкуствоведката Нилюфер Хамди. А според журналиста Ахмед Кутлу трябва да се има предвид и мнението на жителите на Истанбул.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *