Истината като рекламен похват за продажба на имоти

Джим Клиндж е брокер на имоти от Южна Калифорния, който посредничи при продажбата на отнети заради просрочени ипотеки имоти. Той твърди, че пренаписва правилата за реализиране на сделки с имоти, а тактиката му е да разкрива истината за къщите, които продава.
В неговата версия на наръчника за брокери на имоти няма да намерите възторжени описания на високи тавани, южно изложение и естествено осветление. Вместо това ще попаднете на определения като „отвратително“, „глупаво“ или „токсично“.
„Не мога да разбера това евтин приют ли е, бордей ли е или старчески дом…“ – коментар на Клиндж при посещение на имот, собственост на банка, в Сан Диего. И това се отнася за имот, който се опитва да продаде, пишеABC News.
В низходящ пазар Клидж залага на необуздана прямота, като смята, че тя ще е по-успешна от обичайните трикове на брокерите да продадат имот, който вече е загубил част от блясъка си.
Клиентите му, все повече банки, които се опитват да продадат отнети имоти, нямат търпение да реализират продажби. Основният му инструмент е онлайн видео. Всеки път, когато получи оферта, той отива с камерата си на място и прави кратък клип със свои коментари.
Прилича на игра с шеги – „Зелени стени! Страхотно – това ще ви държи будни нощем“ или пък „Доста голям двор има отзад. Дано се разбирате със съседите“.
„Мисля, че клиповете ми имат правилно отношение. Отивам, пускам камерата, правя две-три минути и това е. Целта ми е да пресъздам точно усещане за обстановката, без да е лъскаво или очарователно“, обяснява той.
Очарователно? Надали. По-скоро брутално. И определено далеч от розовите картини на други брокери, коментира изданието.
Да заложиш на истината
„Неподправената истина продава. Хората искат истината. Те искат просто да видят нещата, каквито са, и ако им го дадете, това само по себе си е предимство“, казва Клиндж.
В над 25-годишната си кариера като брокер на имоти той е видял достатъчно възходи и падения на местния пазар, за да реши кого да държи отговорен за сегашната жилищна криза. Начело в неговия списък са банките, които са отпускали високорискови ипотеки с променлива лихва.
Липсата на обучение пречи на купувачите на жилища
Той обвинява също и свръхамбициозните купувачи и брокерите на имоти, които са улеснили нещата.
„Няма никакво образование за купуване на жилище. Можеш да завършиш гимназия, колеж, но как да научиш какво точно да правиш при покупката на дом?“
Клиндж споделя, че е започнал да се фокусира върху не толкова привлекателните характеристики на имотите, които се опитва да продаде, когато е усетил, че пазарът ще тръгне надолу, някъде през 2004. Така се случило, че новите технологии и интернет му дали добър начин да разкрие цялата истина пред неограничен брой хора.
„Разбрах, че има смисъл да показвам нещата, когато тръгна YouTube. Имахме възможност да покажем цялата къща, сякаш се разхождате в нея“.
Неприятноза продавачите на имоти
Клиндж казва истината не само на купувачите, но и на продавачите. В общество, което той нарича „микровълново“, където „хората научават за минути, че си на пазара“, ако един имот не получи оферти за 10-14 дни, според него е време да се смени цената.
„Сваляйте цената рано и често“, съветва Клиндж. „Добре е да сваляте цената с по 5%, докато се появят купувачи“.
Горчиво хапче за продавач, който сигурно не иска да признае, че имотът му може да е загубил половината от стойността си.
Клиндж твърди, че стратегията му да казва „истината, цялата истина и само истината“ се отплаща. По думите му изкарва добри пари и не му се налага да прибягва до различни тактики, за да реализира сделка. Миналата година е финализирал 43 сделки спрямо 61 покупко-продажби през пиковата за него 2004 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *