Италианската безработица удари изненадващ рекорден връх от 13% през февруари

Нивото на безработица в Италия през февруари отбеляза изненадващо поредно повишение до нов рекорден връх от 13% при прогнози за запазване на безработицата на януарското ниво от 12,9%, показват данни на италианската статистика Istat.

Това е най-високата италианска безработица от близо 40 години (от 1977-а година насам), откогато Istat разполага с този тип данни, като само в рамките на месец февруари бяха закрити 39 хиляди работни места (спрямо първия месец на годината), докато в рамките на година (от февруари 2013-а година насам) броят на италианците без работа се повиши с 365 хиляди.

Нивото на работна заетост в Италия се е понижило през февруари до рекордните 55,2% (най-ниското ниво от десетилетия насам за цяла Западна Европа) от 55,3% през януари и 56% преди година, показват данните на Istat.

Позитивен сигнал от днешните данни е слабото понижение на безработицата сред младите италианци (на възраст между 15 и 24 години) до 42,3% през февруари от 42,4% през януари, но в рамките на последния месец 13 хиляди младежи останаха без работа, като от февруари 2013-а година насам техния брой достигна 107 хиляди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *