Италианската икономика попадна отново в капана на рецесията

По-ниските дълготрайни инвестиции доведоха до свиване на италианската икономика през третото тримесечие, показват окончателни данни на държавния статически институт Istat, потвърждавайки, че третата по сила икономика в еврозоната се плъзна в рецесия за трети път от 2008-а година насам.

През третото тримесечие на 2014-а година брутният вътрешен продукт на Италия се сви с 0,1% на тримесечна база, съвпадайки с предварителните данни и след понижение с 0,2% през трите месеца до юни. Това потвърждава, че италианската икономика се намира в „техническа рецесия“ (спад на БВП за две поредни тримесечия).

На годишна база БВП на Италия отчете спад от 0,5% (спрямо третото тримесечие на 2013-а) след понижение с 0,3% през периода април – юни и при предварителни данни на Istat, сочещи за свиване на италианската икономика с 0,4%.

По-високият внос компенсира в голяма степен повишението на износа, въпреки че относително добрият италианския експорт ограничи негативното влияние от повишения импорт, посочи Istat. В същото време дълготрайните инвестиции се понижиха на тримесечна база с 1,0%, подсказвайки, че италианските компании продължават да се въздържат да инвестират.

Вътрешното потребление остана без промяна (спрямо второто тримесечие), което е сигнал, че разходите на италианските домакинства са все още анемични, докато разходите в държавния сектор продължават да се понижават.

Промишленият сектор се понижи през третото тримесечие с 0,7%, секторът на услугите остана без промяна спрямо второто тримесечие, а строителният сектор се сви с 1,1%, показват окончателните данни на Istat.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *