Италианският бизнес иска реформи в пазара на труда

Министър-председателят на Италия Матео Ренци трябва да предприеме необходимите промени в законодателството на трудовия пазар с цел облекчаване и създаване на благоприятна среда за инвестиции в страната, коментира Маршал Панучи, изпълнителен директор на най-голямата работодателска организация в Италия.

„Няма как да реформираш една страна, ако нямаш волята и смелостта да посрещнеш пречките, ударите и конфликтите, които неизбежно съпътстват този процес“, коментира Панучи в интервю, цитирано от bnr.bg.

Необходими са няколко основни стъпки за насърчаване и връщане на страната по пътя на икономическия растеж – сериозно намаляване на данъчното напрежение, условия за по-гъвкав пазар на труда и колективни действия от страна на ЕС, сподели още Панучи.

Предложението на Матео Ренци за промени в законодателството на трудовия пазар с оглед по-лесното освобождаване на работниците получи подкрепата на политиците в парламента. Някои членове на демократичната партия обаче отправиха критика към премиера за намерението му да въведе предлаганите промени, а от CGIL – най-големият профсъюз на Италия заплашиха да изпратят хиляди работници на улицата на 25-и октомври в протест срещу плана на Ренци.

Според Панучи настоящото законодателство поставя работодателите в твърде голяма несигурност, която обезсърчава както местните, така и чуждестранните предприемачи да инвестират в Италия.

Ренци ще се срещне с европейските лидери по-късно днес в Милано. Целта на срещата е дискусия по въпроса какви мерки следва да предприеме ЕС, за да се справи с високата безработица и най-вече тази при младежите, която според данни на Евростат достига 21,6% от лицата под 25 г. в региона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *