Италиански прокурор оглави ОЛАФ

„За мен е чест да поеме задълженията си в ОЛАФ. Докато Европа е принудена да съкращава бюджета си и се приемат антикризисни мерки, мисията на ОЛАФ да се бори с измамите и да защитава финансовите интереси на ЕС е по-важна от всякога. Ще се старая да управлявам ОЛАФ ефикасно, като запазя операционната независимост на службата. Ще работя в тясно сътрудничество с ЕК, ЕП и страните-членки и ще взема активно участие в процеса за реформи, който е заложен в Лисабонския договор”, каза Джовани Кеслер при поемане на новия си пост, цитиран от пресслужбата на ОЛАФ, предаде „Фокус“.
Джовани Кеслер ще отговаря за около 500 служители и бюджет от 50 милиона евро. Като генерален директор на ОЛАФ той може да провежда независими административни разследвания.
54-годишният Кеслер е бил върховен комисар на Италия за борба с фалшификатите, отбелязва „Вести“. Той ще изпълнява три задачи на ОЛАФ. Първата е провеждането на административни разследвания, като Кеслер ще бъде абсолютно независим. Втората е да оказва съдействие на страните-членки, като организира близко и регулярно сътрудничество между техните компетентни органи с цел координирането на действията за защита на европейския бюджет от измами. Трето, Кеслер ще допринася за развитието на стратегията на Комисията за борба с измамите.
Джовани Кеслер спечели подкрепата на Европейския парламент за бъдещ шеф на европейската антикорупционна агенция ОЛАФ още през ноември. Той надделя при тайния вот в Комисията за бюджетен контрол над останалите петима претенденти, сред които първият и вторият човек в службата Никълъс Айлет и Тиери Кретин.
Кеслер е бил прокурор по разследвания за корупция в Италия и е работил по дела срещу мафията в Сицилия. Той е работил в полицейската мисия на ОССЕ в Косово и има един мандат в италианския парламент.
Кеслер спечели депутатите с обещанията си да гарантира независимостта и ефективността на ОЛАФ, както и да потуши междуособиците в службата. Той ще увеличи броя на следователите в антикорупционната агенция, които сега са 35% от състава й и ще предложи по-подробна регулация за отсяване на маловажни дела.
90 души, сред които неколцина българи кандидатстваха за поста, който се оваканти през януари след смъртта на предишния директор Франц-Херман Брюнер. коойто почина от заболяване през 2010 г.. Той оглави службата за борба с измамите през 2000 г., като през февруари 2006 г. петгодишният му мандат бе подновен.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *