Италианците стачкуват срещу икономическите реформи на Берлускони

Най-големият профсъюз в Италия CGIL организира национална стачка срещу икономическите реформи на правителството, предвиждащи съкращенияв размер на 25 милиарда евро. Според синдиката финансовите съкращения само в обществения сектор от около 15 милиарда евро ще нанесат щети на местните институции, на образованието, здравеопазването, транспорта, енергията, културата, социалнотоподпомагане, на работната заетост, ще наложат по-високи местни данъци и по-висока пенсионна възраст.
Протестът на служителите в обществения сектор ще продължи8часа,а на тези от частния ще бъде 4 часа. В цялата страна се провеждат протестни шествия и митинги.

Противфинансовата програмае също Конфедерацията на регионалните управления в страната, като по въпроса са единодушни областните председатели от дясното и ляво политическо пространство. Те искат среща с премиера Берлускони, с председателите на Камарата на депутатите и Сената, както и с президента на страната Джорджо Наполитано.
Двуяко е отношението на конфедерацията на индустриалците, която от една страна подкрепя реформата, а от друга отчита, че на местна почва финансовите съкращения ощетяват предприятията.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *