Италианци предлагат сливане на части от „Набуко“ и „Южен поток“

Хюстън, САЩ /КРОСС/ Изпълнителният директор на италианската енергийна компания ENI Паоло Скарони предложи да бъдат обединени пресичащите се участъци на двата европейски газопровода „Южен поток“ и „Набуко“, предаде ИТАР-ТАСС. Това стана на конференцията „Енергия: строителство на новото бъдеще“ в Хюстън, САЩ.
„Ако всички партньори решат да обединят пресичащите се участъци, бихме намалили оперативните разходи и би се увеличил коефициентът на полезно действие“, каза Скарони.
Според него Европа трябва да увеличи инвестициите в инфраструктурни проекти на фона на увеличаващото се търсене на природен газ, за да може да се осигури доставката на газ от нови източници, като Туркменистан и Казахстан, както и от африканският континент.

Нужна е единна стратегия, уверен е изпълнителният директор на ENI.
Според експерти шансовете за подобно обединение са много малки, но това изявление сигнализира за огромните проблеми, с които се сблъскват и двата проекта, коментира руското електронно издание „БФМ ру“.
Според други експерти, цитирани от вестник „Взгляд“ ENI всъщност не иска да обедини проектите, а иска да получи от „Газпром“ отстъпки при инвестициите за „Южен поток“, които в период на криза се превърнаха в тежко бреме за италианската компания.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *