Италия и Русия подписаха меморандума за „Южен поток“

Русия и Италия подписаха меморандума за газопровода „Южен поток“. Италианският премиери Силвио Берлускони и руският президент Дмитрий Медведев се срещнаха в Рим. В срещата участваха общо 24 министри от двете страни. Темите на разговорте бяха с широк политически, икономически , транспортен, търговски и международен характер засягащи въпросите за сигурността.

Подписани бяха 17 двустранни споразумения. Сред тях и меморандума за газопровода „Южен поток“ между руския „Газпром“ и италианския енергиен концерн Eni. За премиера Берлускони това ще гарантира сигурността по доставянето на газ от Сибир до Европа.
В газопровода „Южен поток“, важно място ще заеме италианскатаБанка Интеза Санпаоло, обяви президентът на итало-руското банковото сдружение Kmb Bank Zao Banca Intesa Антонио Фалико, смятан за един от най-влиятелните италианци в Москва. Той е в очакване на крайните резултатите от проекта по изпълнението на газопровода „Южен поток“.
По предварителни изчисления ще са нужни около 20 милиарда долара до пускането му в експлоатация през 2015 година. Проектът за строителството му се осъществява от руския „Газпром“ с 50% участие, италианският енергиен концерн Eni е с 40% и френският Edf с 10%.
Голяма ще е и италианската роля в изграждането на подводните съоръжения в Черно море до българския бряг, откъдето газопроводът ще продължи през Сърбия и Австрия за Италия. Остава да се уточнят квотите за ползването на синьото гориво доставяно от Русия.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *