Италия подкрепя България за Шенген

Италия подкрепя България за членството ѝ в Шенгенското пространство. Двете страни ще работят съвместно и по реализацията на проекта „Южен поток“, съобщи външният министър Кристиан Вигенин след среща с италианския си колега Федерика Могерини в Рим.

Вигенин изтъкна, че страната ни има всички основания да смята, че през есента може да бъде взето решение за членството на България в Шенген, предаде БНР.

Италианският външен министър е заявила, че са готови по време на председателството на Съвета не просто да поставят този въпрос, но и активно да убедят останалите страни-членки.

Федерика Могерини е подчертала, че за Италия, България е готова да бъде част от Шенген и не вижда основания този въпрос да се отлага.

В тази връзка Вигенин потвърди, че среща между премиерите на България и Италия Матео Ренци и Пламен Орешарски ще се състои в сряда, 28 май, на която разговорът за членството на България в Шенген ще бъде продължен на ниво премиери.

Вигенин и Могерини са готови да действат съвместно на равнище външни министри за реализирането на проекта „Южен поток“. Външният министър на Италия е потвърдила, че проектът за газопровод е важен за италианската държава.

Това, по думите на Кристиан Вигенин, би повдигнало въпроса за проекта на политическо равнище и ако има политически атаки срещу този икономически проект, двамата министри са готови да го защитават.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *