Италия против автоматично подновяване на санкции срещу Русия

Италия каза „не“ на автоматичното подновяване на санкциите срещу Русия. Срокът за това е 31 декември. Подновяването е на всеки шест месеца.

Автоматичното подновяване на санкциите трябваше да стане без обсъждане на срещата на Комитета на постоянните представители към Съвета на Европейския съюз КОРЕПЕР. На нея Италия не е одобрила предложението за автоматичното подновяване и е поискала „политически дебат“ по въпроса.

Обмисля се дали той да бъде предложен на ново заседание на КОРЕПЕР, на Съвета на външните министри по програма в понеделник или на срещата на върха на държавните и правителствени ръководители на 17-и и 18-и декември.

Европейските санкции срещу Русия бяха приети постепенно след март 2014 година, а след това последваха и санкции от руска страна.

По данни на Националната конфедерация на земеделските производители, износът на Италия към Русия е спаднал 27,5%.

Руският външен министър Сергей Лавров, който е в Рим на форума „Средиземноморски диалог“, заяви, че Русия цени високо отношенията с Италия от години насам в стратегически и в европейски план – взаимоотношения, потвърдени между президента Владимир Путин и премиера Матео Ренци при техните срещи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *