Италия разследва рейтингови агенции

Италианската сметна палата потвърди, че разследва международни рейтингови агенции заради поредица понижения на рейтингите на страната, които засегнаха Италия в разгара на дълговата криза в еврозоната, предаде ДПА.

Вестник „Файненшъл таймс“ писа вчера, че рейтинговата агенция Standard & Poor's Ratings Services е била информирана за разследването и че е обвинена в пренебрегване на „италианската история, изкуство и ландшафт, които, както се признава в цял свят, са основата на нейната икономическа сила.“
Това е все още предварително разследване и делото може да бъде отхвърлено, след като рейтинговите агенции представят обясненията си, посочиха италианските одиторски власти в съобщение.
Те не повтарят обвиненията, че италианското историческо наследство неправилно е било пренебрегнато, посочвайки само, че прокурор проучва пониженията на рейтингите през 2011 и 2012 година, които доведоха до рязко повишение на италианските показатели за риск.
Сметната палата подчертава, че е прекалено рано да се говори за искове за нанесени щети, докато „Файненшъл таймс“ посочва цифрата 234 милиарда евро (320 милиарда долара), като са включени също рейтинговите агенции Moody's и Fitch.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *