Италия трябва да разбере, че двустранните сделки изискват баланс

Пол Бетс

Силвио Берлускони може и да е под политически обстрел у дома, но апетитът му за разширяване на телевизионната му империя в Испания не е намалял. Неговата телевизионна компания Mediaset вече управлява една от водещите испански безплатни цифрови телевизионни мрежи – Telecinco. Италианците са пожелали да се настанят още по-трайно в Испания чрез обединението на Telecinco с безплатния цифров канал Cuatro, собственост на испанската медийна компания Spanish Prisa.
Твърди се още, че Mediaset проявява интерес към придобиване на платената платформа за сателитна телевизия Digital+, също собственост на Prisa. Испанската компания е обявила платения си телевизионен бизнес за продан, като част от програма за освобождаване от активи за намаляване на тежките дългове.
Доскоро испанският телеком Telefónica в партньорство с френския конгломерат Vivendi се считаше за водещ кандидат за покупка на Digital+. Партньорите обаче са се отказали заради шеметните €2,2 милиарда, поискани от Prisa, твърдят банкери. Prisa може би ще трябва да намали цената, която много хора смятат за прекалено надута, ако все пак иска да продаде платената си телевизия. Стана ясно, че на свой ред италианците са предложили компенсация за Telefónica. В замяна на оттеглянето на испанския телеком от наддаването за Digital+, Италия ще позволи на Telefónica да управлява големия си дял в холдинга Telco, който контролира Telecom Italia.
Telefónica придоби това участие преди 2 години, когато реинвестира част от неочакваната си печалба от продажбата на поделение на O2 в стратегически дял във водещия италиански телеком. Мнозина очакваха този ход да бъде първа крачка или към сливане между Telecom Italia и Telefónica, или към поглъщане на италианския телеком от страна на испанците.
Telefónica обаче срещна силен политически отпор в Италия. Миналата година Берлускони заяви, че Telecom Italia не бива да попада в чужди ръце. Италианският министър на комуникациите посочи, че делът на Telefónica в Telecom Italia е „свързан проблем“. Появиха се предположения, че холдинговата компания на Берлускони Fininvest се интересува от покупка на дял в Telco.
Ако една седмица е много време в политиката, една година е цяла вечност, особено в Италия. При всички случаи Telefónica няма намерение да се оттегля от Италия и счита дела си в Telecom Italia за дългосрочна инвестиция. Това може да не се хареса на някои от основните инвеститори в Telecom Italia или на някои политици. Но трябва да си припомним, че във всяко здраво двустранно отношение между европейски или, както е в случая, средиземноморски партньори, трябва да има справедлив баланс в трансграничните индустриални сделки, а историята на взаимоотношенията между Италия и Испания е някак едностранна. В крайна сметка, италианците влязоха в Испания и погълнаха водещата енергийна компания Endesa, която Мадрид с право може да смята за по-ключова за националния интерес от Telecom Italia. От своя страна италианците блокираха опитите на една испанска компания да се слее с водещия италиански автомагистрален холдинг и системно пречат на опитите на големи испански банки да се разширят в Италия.
Най-малкото, което италианците могат да направят, е да не се изказват по повод Telefónica, независимо дали Берлускони ще получи испанските си телевизионни активи или не.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *