Италия ще иска зестра от работниците ни

Нашенци и румънци най-облагодетелствани от промяната

На Апенините търсят домашни помощници, дават им право да гласуват

Хиляди българи ще имат възможност да заминат законно на работа в Италия. Правителство там предвижда чужденците, работещи като домашни помощници и гледачи на болни и възрастни хора, да бъдат извадени от общата имигрантска квота. Това съобщи сайтът ПронтоСофия, цитирайки авторитетния вестник „Стампа“.

В момента Италия има квота от 159 хиляди души за чужди работници. 15 хиляди места са за домашни помощници. След изваждането им от общата квота за домашните помощници няма да има ограничения.

Промяната ще узакони работата на хиляди българки, които и в момента се препитават с тази дейност на полуострова. Предполага се, че 70 000 нашенци работят в Италия. Най-много са хората от Северозападна България, които работят в селското стопанство в североизточната част на Италия. Голям е броят и на строителите. Техните съпруги пък почти 100% са домашни помощници, но заради малката квота повечето от тях са нелегални. С отпадането на ограниченията вероятно много българки ще тръгнат към Италия, за да се съберат с мъжете си, които работят там.

Българите и румънците ще са най-облагодетелствани от промяната. Причината е, че заедно с облекчението италианското правителство предвижда и една сериозна спирачка за домашни помощници. Тя обаче не се отнася до новоприетите в ЕС страни. Според „Стампа“ всеки кандидат за домашен помощник вече ще трябва да внася „зестра“ или паричен залог в банката, за да бъде нает. Сумата ще се връща, ако гастарбайтерът не нарушава законите. Засега размерът на депозита не е ясен. Наскоро Италия направи друг реверанс към българите и румънците. Артистите от двете страни, както и всички работещи в сферата на шоубизнеса вече могат да работят без ограничения на полуострова. До 31 декември 2006 г. за влизането им в Италия се изискваше специално разрешение от Националната служба за работещите в шоубизнеса. Сега българите и румънците могат да се запишат в общия национален списък на работниците от шоубизнеса в Италия, спазвайки процедурата, която се прилага и за останалите граждани на ЕС.

Имигрантите вече ще имат право да гласуват наравно с италианците. Това предвижда друга поправка в закона, изготвен по инициатива на министрите на вътрешните работи и на социалната солидарност Джулиано Амато и Паоло Фереро. Според „Стампа“ се очаква той да бъде одобрен през следващата седмица. С промените се предвижда още центровете за временно пребиваване на чужденци да бъдат затворени. А чужденците, изтърпяващи присъди в италиански затвори, да бъдат връщани в родината им. В момента в затворите на Апенините има 13 хил. чужденци. Няма информация колко от тях са българи.

Владимир Йончев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *