ИТ новините на 2014

И през изминалата 2014 г. технологичният свят беше особено динамичен. Ето и някои от най-интересните и важни ИТ новини за последните 12 месеца.

Купуването на Телерик от Progress Software

Несъмнено най-голямата новина от българска гледна точка е придобиването на Телерик от американската компания Progress Software. Сделката е на стойност близо 263 млн. долара. Ръководителите на българската компания пък влязоха в мениджмънта на Progress Software. Васил Терзиев е директор „иновации“, а Светозар Георгиев стана старши вицепрезидент „Платформи за разработка на приложения“.

Другите двама съоснователи на „Телерик“ – Бойко Яръмов и Христо Косев, ще са съответно вицепрезидент „Операции“ и вицепрезидент „Технологии“ в американската компания. Ръководен пост в Progress заема още един от мениджърите в Telerik – Димитър Таслаков, който е главен директор „Човешки ресурси“. Той ще поеме същата глобална позиция и в Progress.

Обединяването на продуктите на Microsoft в една платформа

През 2012 г. софтуерният гигант имаше големи амбиции за промяната на бъдещето на компютрите и таблетите чрез Windows 8. Това не се случи, но даде много ценен урок на компанията.

През тази година новият й изпълнителен директор Сатя Надела заяви новата цел. Този път новият Windows ще бъде направен във версии за всички устройства. Желанието на Microsoft е потребителите да имат сходно преживяване на различните устройства и достъп до всички функции. С финализирането на сделката за мобилния бизнес на Nokia, компанията от Редмънд има амбиции и за увеличаване на присъствието си в сектора на смартфоните.

Разцепването на HP и „The Machine“

През тази година и HP се реши на отлагана дълго време стъпка. Компанията обяви, че ще се разцепи на две, като бизнесът с персонални компютри и принтери ще бъде отделен от този със сървъри и корпоративни услуги. HP обяви, че по този начин ще може да развива двата бизнеса много по-ефикасно.

Освен това компанията заяви планове за разработката на следващото поколение компютри. Тя представи концепцията The Machine, която включва нов тип хардуер. Ако бъде реализирана по план, тя би могла да смали един дейта център до размерите на хладилник.

Спорният Uber

Приложението за споделени превози Uber също много често влизаше в новините. През декември то започна да предлага услугите си и в София, като заяви и амбиции постепенно да навлезе и в други български градове.

На фона на бързата експанзия на Uber обаче има множество скандали. Услугите на компанията бяха забранени в някои градове, след като местните власти сметнаха, че тя трябва да има лиценз за превози въпреки позицията на Uber, че е единствено приложение за споделени превози, а не таксиметров оператор.

22 млрд. долара за WhatsApp

В началото на годината Facebook изненада всички, като обяви, че придобива чат приложението WhatsApp. Първоначално сделката беше обявена за 19 млрд. долара, но в крайна сметка достигна 21.8 млрд. долара.

Въпреки огромната сума, Facebook остави WhatsApp да продължи да се развива самостоятелно. Чат приложението се радва на голяма популярност тъй като е достъпно за почти всички мобилни платформи и позволява безплатно да се обменят съобщения между тях.

Киберсигурността и липсата й

И тази година темата за киберсигурността не отстъпи от дневния ред. Почти не мина седмица без нов вирус, хакерска атака или шпионска програма да бъдат разкрити.

Годината отбеляза и някои сериозни пробиви в сигурността като Heartbleed например. Оказа се, че широкоизползвани протоколи като OpenSSL имат уязвимости, които са налични още от самото им създаване и в продължение на много години са останали некоригирани.

Кибератаки имаше и срещу много компании, включително големи американски търговски вериги.

Кибер-несигурността ще продължи и занапред, като вече повечето фирми започват да се насочват към нови методи за повишаване на защитата си като споделени ресурси и анализи, обмен на информация и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *