ИТ решения за умни електрически мрежи – пазар за $17,1 млрд.

Smart Grid е интелигентна електрическа мрежа, която свързва захранването на мрежата с клиентите, дава възможност за свързване на домакинските уреди в мрежа, а на консуматорите – да върнат излишната енергия обратно в мрежата, има потенциал за икономии и намалява разходите за електричество на потребителя.

ИТ решенията за изграждане на смарт-грид системи от комунален мащаб и особено софтуерните решения за анализ ще представляват значителна, а и бързо нарастваща, част от инвестициите на ютилити сектора през следващите 10 години.

Общите разходи за този вид решения ще се увеличават постоянно. Лицата, отговорни за управлението на смарт-грид системите, все по-интензивно ще се насочват към сложни ИТ решения. Според нов доклад на Navigant Research, глобалните приходи от ИТ системи, софтуер и услуги за смарт-грид решения ще се увеличат от 8,5 милиарда щ.д. годишно през 2014 г. до 17,1 милиарда щ.д. през 2024 г., пише GreenTech.bg.

Въпреки големите постижения в областта на ИТ решенията за смарт-грид системи, този пазар все още не се развива с темпа, който доскоро беше прогнозиран от анализаторите. Ръководствата на комуналните компании – или техните регулатори – навярно все още не вярват във възвращаемостта от тези инвестиции, пишат Navigant.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *