ИЮ обзървър: Годишна прогноза за България

Очаква се възстановяването на българската икономиката да се ускори през 2011 г. главно заради повишения износ. Това, обаче,едва ли ще се изрази в подобряване на жизнения стандарт, тъй като вътрешното търсене ще бъде подтиснато от мерките за икономии, прилагани, за да се намали бюджетният дефицит до 2,5 процента, пише европейското издание „ИЮ обзървър“ в обширен анализ.

Икономисти са скептично настроени в това отношение и смятат, че правителството няма да бъде способно да постигне целта си във връзка с бюджетния дефицит. Но дори и да успее да го направи, това ще причини „икономически мъки“, вероятно ще подкопае още повече популярността на ГЕРБ и ще създаде предпоставки за разпокъсаната и слаба опозиция да укрепи позициите си, според очакванията на „ИЮ обзървър“.
Вероятно приемането на България в Шенген ще бъде отложено заради възраженията на Германия, Франция и Белгия, сочи прогнозата.
Президентските избори ще бъдат основното събитие в политическия календар на България през идната 2011 г. Рейтингът на управляващата партия ГЕРБ продължава да е висок и нейният кандидат има най-добрите шансове да спечели този вот, въпреки че ГЕРБ постоянно губи подкрепа заради разбити предизборни обещания и заради влошаващата се икономическа ситуация.
Като най-вероятен кандидат за президент на ГЕРБ се очертава вътрешният министър Цветан Цветанов, отбелязва изданието, но припомня, че имиджът му е бил накърнен заради информациите за купени от него 6 апартамента, след като е влязъл в политиката през 2006 г.и заради неубедителния му опит да обясни как се е сдобил с тези имоти.
Главната опозиционна партия БСП бавно, но с постоянство печели точки в допитванията до обществено мнение. Има признаци за възможно консолидиране сред малките и свадливи крайнодесни групи, които ще се опитат да се представят като алтернатива на партията на Бойко Борисов.
Възможно е подобно на редшествениците си, през 2011 г. Борисов да трябва да смени някои от министрите си, за да успокои нарастващото недоволство, се заключава в частта за България на обширната статия в европейското издание.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *