И в България „замириса“ на закон за климата

Автор: Рая Лечева

И България ще си има закон за климата, макар и със закъснение. Европейската комисия вече е започнала наказателна процедура срещу страната ни, защото не спазихме срока за транспониране на европейската климетична директива, който изтече в края на миналата година.

Парламентът прие тази срядана първо четене внесения от правителството Закон за ограничаване изменениетона климата. Малкопредитова впленарната зала беше отхвърленвториятзаконопроект спочтиидентични текстове, но внесен от депутати от ГЕРБ. Според становището на Комисията по европейските въпроси, проектът на правителството е в съответствие и с последните регламенти и решения, приети през 2013 г.

Сприда дишаш, ако си вБългария

Последниятдоклад на ООН посочи все повече факти за ролята на човека в глобалното затопляне. От 90 на 95% е вероятността човешките дейности и най-вече използването на изкопаеми горива да са причина за промените в климата. До края на 21 век се очаква температурите да се повишат с между 0,3 и 4,8 градуса по целзий. До скоро се смяташе, че при 2 градуса по целзий негативните процеси вече ще бъдат необратими. До 2100 г. нивото на световният океан най-вероятно ще се покачи почти с един метър.

Друга информация от последните дни по данни на Световната здравна организация категорично доказва връзката между замърсяването на въздуха и белодробния рак. Така мръсният въздух се нарежда сред тютюневия дим, плутония и UV реадиацията като причинители на злокачественото туморно заболяване. А доклад за качеството на въздуха в Европа на Европейската агенция по опазване на околната среда обяви, че 100% от градското население у нас е изложено системно на високи нива на фини прахови частици. Не напразно материал на Ню Йорк Таймс по темата пише „Спри да дишаш, ако си в България“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *