И в Германия залагат на съкратения работен ден

Тенденцията е положителна

Германският пазар на труда демонстрира завидна устойчивост. Независимо от кризата броят на безработните леко спада. И то при положение, че ефектите от въвеждането на съкратен работен ден са на изчерпване.

Пазарът на труда продължава да се противопоставя на всеобщите кризисни тенденции. Броят на безработните в Германия е спаднал с 13 000 до ниво от 3,215 милиона. Това представлява 7,6% от населението в трудоспособна възраст. Затова пък отрицателните тенденции започват да личат, когато се разглеждат данните за едногодишен период от време.

Съкратеното работно време като оръжие срещу рецесията

Постепенно оттласкване от дъното
Спрямо същия период на миналата година броят на безработните се е увеличил с 22 700, а броят на заетите, плащащи социални осигуровки, е намалял с 200 000. Все още се усещат положителните влияния на въведените мерки за работа на съкратено и гъвкаво работно време във фирмите, засегнати от кризата. През следващите месеци пък данните за безработицата ще се влияят и от климатичните условия.
От конюнктурна гледна точка положението в Германия изглежда се стабилизира, заяви шефът на Федералната агенция по заетостта Франк-Юрген Вийзе: „От близо половин година се забелязва стабилно развитие в търсенето на работна ръка. Може да се предположи, че постепенно се оттласкваме от дъното.“
Повишаващата се безработица като тенденция за цялата 2009 годинае резултат от тежката рецесия на германската икономика. Според Вийзе обаче широко въведените модели на съкратено работно време и намаляващото предлагане на работна ръка са смекчили най-неблагоприятните тенденции в развитието на пазара на труда.

Един милион германци са на съкратен работен ден
Според преценки на Федералната агенция по труда, в Германия в момента има близо един милион души, които по принуда работят на съкратен работен ден. Благодарение на този факт данните за безработицата в Германия са най-благоприятните в рамките на Европа. Според данните на Евростат, нивото на безработицата в най-голямата икономика на Общносттасе е увеличила в рамките на една година само с 0,5 на сто, докато средното увеличение за останалите държави е от 2,1%.

К. Бофо, Б. Узунова, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *