И в Кипър искат списък на лица с депозити в швейцарски банки

Подобен документ, известен като „Списъка Лагард“, вече предизвика сериозни сътресения в Гърция.
Искането за осветляване на изнесени от страната суми идва в много критичен момент за преговорите между правителството и европейската Тройка за постигането на споразумение за условията, при които Кипър ще получи международна финансова помощ. Обявеният като финален етап на преговорите продължава вече 10 дни, като се запазват сериозните различия между страните по ключовите въпроси.
Поради възникналите затруднения Сиарлис отложи участието си в срещата на Еврогрупата в Брюксел и днес следобед преговорите продължават.
Тройката постави нови, по-тежки условия, които не се приемат от правителството на Кипър. Поради спад в икономическите показатели международните кредитори поискаха необходимата за фискалната консолидация сума да се увеличи с над 200 млн. евро, което ще наложи орязване на още публични разходи.
Правителството категорично не е съгласно с предлаганите съкращения при пенсиите и оттеглянето на държавата от участие в осигуровките, тъй като това може да застраши стабилността на пенсионния фонд. Сериозни са разногласията и по отношение на използването на приходите от бъдещата експлоатация на газовите находища на Кипър.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *