И в МВФ чакат секс скандал

Ахилесовата пета на най-вероятния кандидат за поста генерален директор на МВФ Доминик Строс-Кан е неговата „любвеобилност” и „излишна настойчивост” в отношенията с противоположния пол. Подобни твърдения се появиха в повечето френски издания. Наблюдателите предупреждават, че след назначаването на Строс-Кан в МВФ може да се разрази огромен скандал.

На 10 юли, в Брюксел кандидатурата на Доминик Строс-Кан за поста директор на Международния валутен фонд подкрепиха всички 27 финансови министри на ЕС, вземайки под внимание опита и компетентността на бившия финансов министър на Франция.

В момента въпросът за назначението му на практика е решен, тъй като според договорките със САЩ, директорът на Световната банка по традиция е американец, а на МВФ – европеец. Нещо повече, кандидатурата на Строс-Кан бе настоятелно препоръчана лично от президента на Франция Никола Саркози заради факта, че „Строс-Кан се ползва с доверие, притежава уникален опит и освен това е полиглот”.

Бъдещият генерален директор на МВФ е на 58 години. През 90-те години на миналия век той два пъти е заемал поста министър на иконимиката, финансите и промишлеността на Франция. В момента Доминик Строс-Кан е един от най-авторитетните лидери на опозиционната Френска социалистическа партия.

Както се оказва обаче, дори толкова авторитетен и компетентен кандидат все пак има малка слабост. Медиите във Франция вече го окичиха с прозвището „Секси ДСК” (Секси Доминик Строс-Кан). „ДСК трябва да е внимателен с жените” — под такива заглавия излязоха статии за любвеобилността на Строс-Кан.

Първият камък по бившия министър хвърли кореспондентът на вестник Liberation Жан Катремер, който във форума на вестника сподели своите впечатления от бъдещия шеф на МВФ. „Единственият проблем на Строс-Кан — това е неговото отношение към жените. Неговата настойчивост граничи с домогвания”, написа Катремер. Темата веднага беше подхваната и от други журналисти. Друг журналист сподели, че „моя колежка му зададе само два въпроса, след което той я покани на вечеря”.

Наблюдателите отбелязват, че във Франция към слабостите на Строс-Кан се отнасят с разбиране. На поста генерален директор на МВФ обаче той рискува да нанесе непоправим удар върху своята репутация. Според Жан Катремер в МВФ царят англосаксонските порядки и един невнимателен жест или намек ще доведе до буря в медиите.

„Във Франция личният живот на политиците не играе решаваща роля. Например кандидатът за президент Сеголен Роаял има четири деца от мъжа, с когото живее на семейни начала, и това не смущава никого. За французите най-важна е финансовата и данъчната чистоплътност на политиците”, коментира за РБК Daily експертът от Лондонската школа по икономика Кристиан Лекен.

След неотдавнашния скандал в Световната банка, страстта на Строс-Кан към слабия пол може да се превърне в сериозно препятствие за него. През юни тази година 63-годишният бивш президент на Световната банка Пол Улфовиц беше отстранен от ръководството на финансовата институция. Той беше обвинен във фаворизиране на неговата приятелка и колежка Шаха Риза, чиято заплата беше необосновано висока.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *