И големите фирми искат помощ за конкурентноспособност

Има „вратички” при процедурата за избор на членове на комисиите, оценяващи подадените проекти за кандидатстване за финансиране по оперативните програми и това може да доведе до конфликт на интереси. Tовабеше едно от мненията, изказанив срядаот представители на бизнеса по време на проведенияв Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) „Ден на отворените врати”, с участието на вицепремиера Меглена Плугчиева.
В тази връзка вицепремиерът коментира, че при готвените промени в процедурите за кандидатстване по оперативните програми се предвиждат и промени в изискванията при формирането и състава на комисиите, които ще оценяват проектите, в т.ч. и възможност от даден набор от оценители, отговарящи на критериите, участниците в конкретната оценителна комисия да се определят в последния момент. По думите на Плугчиева целта е да се избегне конфликт на интереси и субективизъм при оценките на подадените проекти.
Други представители на фирми обърнаха внимание на факта, че по ОП „Конкурентноспособност” се финансират най-вече малки фирми, а според тях и големите имат нужда от помощ, особено в условията на икономическа криза. В тази връзка от управляващия орган на ОП посочиха, че по принцип тази програма е насочена главно към подпомагане на малкия и средния бизнес, като около 20% от средствата по всяка схема се предвиждат да са за проекти на големи фирми.
Освен това от МИЕ поеха ангажимента при предстоящия през май мониторингов преглед на Комитета за наблюдение на ОП „Конкурентноспособност” с участието на представители на ЕК да поставят въпроса за повече възможности на финансиране на големи фирми, като решението обаче е на Комитата. Тогава от наша страна ще бъде поставен и въпросът за повишаване на максималния размер на финансиране на проектите по ОП, който сега е 1 млн. лв., да се вдигне за проектите на малките фирми на 2,5 млн. лв., а на големите – на 5 млн. лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *