И на БФБ има къде да се инвестира

Два поредни дни през регулирания пазар се прехвърляха акции за над 1 млн. лв, като оборотът не идваше основно от една позиция. Но в следващите дни активността на инвеститорите намля.
В петък през регулирания пазар бяха прехвърлени 505 046 акции на обща стойност 510 053.87 лв. и облигации за 348 380.44 лв.
Четири от петте индекса на БФБ завършиха деня с повишения, като спад регистрира само равнопретегленият BGTR30, който намаля с 0.07%, до 263.72 пункта. За седмицата индексът загуби 0.49% от стойността си.
Sofix в петък нарасна с 0.20%, до 317.73 пункта, но за изминалите дни намаля с 0.91%. Широкият BG40 се повиши в рамките на деня с 0.31%, до 107.80 пункта и падна през седмицата с 0.12%.
Показателен  за липсата на апетит за риск е ръстът на индекса на дружествата със специална инвестиционна цел, BGREIT, който през тази седмица спечели още 1.3%, достигайки 56.92 пункта. Тайната на възходящото движение се крие в самата структура на БФБ.
Залагайки на големите фондови борси в Ню Йорк, Лондон или Токио инвеститорите винаги имат възможност за хедж в суровини, валути или къси позиции. При това индексите на сините чипове на повечето пазари също дават добри възможности за хеджиране, тъй като предлагат на инвеститорите ликвидни дружества, които раздават големи дивиденти и често отчитат по-добри от очакваните финансови резултати.
На БФБ липсва както първата, така и втората възможност за хеджиране на риска. Така при волатилен пазар и тънка търговия инвеститорите трябва просто да закриват позиции или да чакат по-добри времена.
С малкото си, но ликвидни компании, които при това активно търсят инвестиционен капитал, BGREIT предлага на БФБ тези възможности, които на другите фондови пазари дават индексите на водещите компании.
Не случайно четирите позиции реализирали най-високи обороти през тази седмица са на АДСИЦ.
На първо място е Кепитъл Мениджмънт, по чиято позиция в понеделник бяха прехвърлени акции за 570 000 лв.
На второ място е включеният в BGREIT Адванс Терафонд, по чиято позиция през изминалите пет дни бяха прехвърлени книжа за 438 551 лв. в 151 сделки. Акциите на фонда поскъпнаха през седмицата с 0.28%.
Трета и четвърти по седмичен оборот са също участващите в BGREIT, Фонд за недвижими имоти България и ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя. Акциите на първото дружество поскъпнаха за периода с 5.2%, а на второто, съответно с 1.73%.
Днес през регулирания пазар бяха изтъргувани 2 530 лота по позицията на Корпоративна търговска банка, на средна цена от 78.156 лв. или с повишение от 2.49%. Така кредиторът се нареди на пето място по седмичен оборот на БФБ. Цената на акциите на КТБ се повиши с 2.89% през тази седмица.
Друг актив, които привлече парите на инвеститорите на БФБ през изминалите дни бяха поименните компенсационни бонове. В петък бяха изтъргувани 299 936 от книжата, на средна цена от 31.2 ст. За изминалите 5 сесии бяха прехвърлени поименни компенсационни бонове за общо 364 162 лв, като цената им нарасна с 4.62%.
Най-губещата позиция през тази седмица е Проучване и добив на нефт и газ АД-София. Дружеството поевтиня с 18 32%, като само в петък акциите му паднаха със 7.68%, до 1.42 лв.  Управителният съвет на „Проучване и добив на нефт и газ” АД свиква извънредно общо събрание на акционерите на 23.03.2012 г. На него ще бъде предложено да се допълни предметът на дейност на дружеството както следва: Извършване на самоохрана на имуществото на дружеството и всякаква друга дейност незабранена със закон.
Акция на деня: Корпоративна търговска банка днес беше позицията реализирала най-висок оборот.
* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *