И „Нюз корпорейшън“ закъса

Американската медийна група „Нюз корпорейшън“ отчете загуба от 3,4 милиарда долара за финансовата година, приключила в края на юни и предупреди, че идните месеци ще бъдат още по-тежки въпреки някои положителни сигнали на рекламния пазар.
Групата на магната от австралийски произход Рупърт Мърдок отчете печалба 5,4 млрд. долара година по-рано.
Обратът в резултатите се обяснява до голяма степен с огромните загуби на стойността на новопридобити компании и то най-вече на финансовия вестник „Уолстрийт джърнъл“, се посочва в официално съобщение на „Нюз корпорейшън“, цитирано от информационните агенции.
Мърдок въвежда такси за достъп до всички новинарски сайтове, които притежава,до следващото лято, пише „Гардиън“.
Засегнат от колапса на приходите от реклама, след като рецесията промени традиционния модел на „Флийт стрийт“, Мърдок оповести, че ерата на свободния достъп до всички онлайн новини е приключила, пише лондонският в. „Гардиън“.
„Качествената журналистика не е евтина. Дигиталната революция отвори много нови и евтини канали за разпространение на новини, но това не прави съдържанието безплатно. Ние възнамеряваме да наложим такса за всички наши уебсайтове“, казва Мърдок.
Милиардерът заявява, че извършените преструктурирания са поставили групата в добри позиции, за да може да се облагодетелства от съживяването, веднага щом то настане.
„Сигурен съм, че „Нюз корпорейшън“ е на път да се възползва (от съживяването – бел. ред.) и да заработи силни печалби, когато икономиката отново отбележи скок“, посочва милардерът.
„Нюз корпорейшън“ беше обявена за собственик и на българската Би Ти Ви. Но още през 2000 г. се изясни, че първата частна национална телевизия още от създаването си е била собственост на офшорна фирма, а не на компанията на Рупърт Мърдок.
Лиценза за частна телевизия тогава получи „Нюз Бългерия инк.“ – офшорна компания, регистрирана в щата Делауеър, САЩ.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *