И пенсионната реформа се провали, идва ли ред на здравната?

Ако една реформа не се предприеме в началото на мандата на едно правителство, тя едва ли ще се предприеме по-късно. Особено ако е реформа на пенсионноосигурителната система или на здравната система. А правителството на ГЕРБ даде заявка, че ще прави и двете. Което е доста смел ход, защото тези реформи засягат цялото население на една страна и може да доведат до болезнени промени за голяма част от него.
Отказът от вдигането на възрастта за пенсиониране и на осигурителния стаж сега на практика означава отказ от пенсионна реформа въобще. Така и ГЕРБ няма да е партията, която ще се нагърби с тази тежка задача – да вдигне пенсионната възраст, така както преди тях не го направиха НДСВ и БСП. Още по тяхно време експерти подсказваха, че вдигането на годините за пенсия е неизбежно заради демографския срив (не само в нашата страна) и бавенето на тази стъпка във времето само ще утежни положението. В желанието си за втори мандат нито една партия не се реши да го направи.
Дискусиите по останалите предложения за пенсионната реформа продължават, казва министърът на труда Тотю Младенов. На практика обаче това ще са промени в законодателството, които само ще тушират една или друга слабост на системата. Но в крайна сметка няма да решат проблема с все по-малкия брой заети лица и по-големия брой пенсионери.
В този дебат между социалните партньори няма как да бъде постигнат лесно консенсус. Затова и правителството предпочете да търси консенсуса на друго поле, не толкова бойно – борбата с безработицата. А там още отпреди кризата се търкалят все едни и същи теми – гъвкав пазар на труда, агенции за временна заетост, осигурителни вноски и прочие. И с тях, и без тях керванът си върви.
Забелязва се омекване на твърдата позиция и за здравна реформа. Лекарите заплашват с национален протест, Конституционният съд образува дело заради задължаването на здравната каса да работи само с болници, които имат достатъчно специалисти. Да видим дали и тук ГЕРБ ще отстъпи пред натиска на електората.
Наблюдатели смятат, че правителството на Бойко Борисов само е опипвало почвата с част от предложенията си за реформи – най-вече с вдигането на пенсионната възраст. Ако не друго, лансирането на тези предложения донякъде подготви населението какво предстои рано или късно.

Мила Кисьова, pari.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *