И пловдивският бизнес скочи срещу боклука

Изглежда, че столичният вирус „Б.Б” се е пренесъл заедно с опакованите бали с боклук и на пловдивска територия. Вече второ заседание състав на административния съд в Пловдив се занимава с проблемите около почистването на града от ЕООД „Чистота”. Десетки местни фирми и отделни граждани се надигнаха срещу новите цени на така коментираната напоследък услуга. В съда те оспорват Решение №8 на ОбС от 22.01.2009 година, с което е утвърдена план-сметка за приходите и разходите за поддържане на чистотата, сметосъбирането и сметоизвозването за тази година, с което се определят и местните такси за битови отпадъци на територията на община Пловдив.
Според адвокатите на местния парламент решението не нарушава правата, свободите и законовите интереси на жалбоподателите, както и икономическите им интереси. Те сочат като основна причина за повишението на услугата близо 80-процентното увеличение на данъчните оценки на имотите и от тук – 50 на сто увеличение и на такса смет. Но според адвокатите на жалбоподателите има маса нередности зад това решение. Те настояват да видят истинският договор между общината и „Чистота”, пледират проверката на план-сметката да се направи от вещо лице и затова изискват и съответната съдебно-икономическа експертиза, с което да докажат своята теза за прекомерно високите цени, които общината налага с таксите за сметта.
Интересен факт е, че начело на това будно гражданско сдружение е общински съветник – независимият инж. Любозар Фратев, както и бившият председател на общинският съвет – Йордан Кюмюрджиев, избран тогава от квотата на ГЕРБ за местните избори.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *