И при зехтините има ментета

В търговската мрежа се продават зехтини менте, показва тест на „Активни потребители“. Проучването е направено през август – декември 2018 г. и в него са включени 28 продукта, закупени от супермаркети в София.

Резултат с изображение за активни потребители

Според регламента

Изискванията към производството и съдържанието на зехтина са уеднаквени за всички страни членки с Регламент 2568/91. Според законодателството на ЕС маслиновото масло е осем вида, но в търговската мрежа информацията на етикетите е опростена. Стандартните надписи, които се срещат върху бутилките със зехтин в българските магазини, са три: extra virgin, pomace, „салатен микс“, показва проучването.

Според регламента технологията за производство на extra virgin е класическа, традиционна и изисква студено пресоване на маслините и филтрирането им. При pomace се прави технологична (рафиниране) или химическа обработка на маслото, а за „салатен микс“ се смесват extra virgin и pomace с друг вид масло, обикновено слънчогледово или рапично.

Според етикетите

От 28 продукта, включени в проучването на „Активни потребители“, 15 са декларирани като extra virgin, 11 са pomace или друга категория, а два са представени като „салатен микс“. При всички 28 марки в съдържанието на етикетите е налична задължителната според Регламент 1169 информация, отчитат от асоциацията.

Понякога върху етикетите пише само „маслиново масло“ или „зехтин“. Това е ясен индикатор, че продуктът е по-нискокачествен и/или менте. Има производители, които слагат подвеждащи етикети, под формата на снимки с маслини в продукт, който претендира да е „зехтин“, но маслиновото масло в него реално е 20%, предупреждават от „Активни потребители“, информира в.Капитал.

Проучването отчита, че при пет марки производителят не е посочил дали продуктът е extra virgin, pomace или микс: La Espanola light in teste, Borges classic, La Espanola classic, Argoss, Font Oliva. Спестяването на информация е дребна търговска „хитринка“ и тя определено затруднява избора на потребителите, които могат да се подлъжат, че продуктът спада към най-висококачествената категория зехтин (extra virgin)“, обясняват от „Активни потребители“ в своя анализ.

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *