И работещите пенсионери с осигуровки

Те настояват полагането на труд винаги да е свързано със задължителни вноски за пенсии.
Социалните партньори представиха списък с общи предложения за реформа, по които имат съгласие. Идната седмица те ще ги внесат в Министерския съвет лично на Бойко Борисов.
Предпочитат да заобиколят Националния съвет за тристранно сътрудничество, понеже „му нямат доверие“, коментира шефът на Българската стопанска камара Божидар Данев. Единствено становището на КРИБ не стана ясно, понеже техните представители отсъстваха от съвместното заседание.
В момента Кодексът за социално осигуряване предвижда няколко групи сами  ДА РЕШАВАТ ДАЛИ ИСКАТ ДА СЕ ОСИГУРЯВАТ  или не. Сред тях са хората, които упражняват т. нар. свободни професии, занаятчиите, едноличните търговци, собствениците и съдружниците във фирми, земеделските производители и тютюнопроизводителите. Пенсионерите, които работят на граждански договор, също са освободени от осигуровки.
Освен това социалните партньори искат преразглеждане на реда за отпускане на инвалидни пенсии и технологията на трудовата експертиза. Те настояват да отпадне възможността да се съчетават пенсия за осигурителен стаж и възраст едновременно с инвалидна, независимо от нейния размер.
Синдикати и работодатели подновяват искането си размерът на вноските, които дължат служителите на МО и МВР, да съответства на годините, през които получават своите пенсии. Освен това да се ограничат длъжностите, за които се налага ранно пенсиониране заради определения риск.
Държавните служители да си внасят сами осигуровките, като съответно бъдат еднократно компенсирани от държавата за размера им, искат още партньорите. На премиера те ще предложат всички социални плащания да бъдат извадени от осигурителната система и да преминат към социалното подпомагане.
Друго предложение, прието с консенсус, изисква всяка година осигурителен стаж да има еднаква тежест във формулата за определяне на пенсията. Недопустимо е за пенсиониралите се до края на 2016 г. тя да е с коефициент 1,1, а за следващите пенсионери коефициентът да е 1,2, смятат социалните партньори.
Те подновяват и предложението си да се криминализира неплащането на осигуровки, но лихвите за забавянето им да се изравнят с тези на невнесените данъци.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *