И РЗС поиска проектобюджетът да бъде изтеглен от НС

Министерският съвет трябва да изтегли бюджет 2011 г. от парламента и да го преработи. Това заяви председателят на РЗС Яне Янев на пресконференция в централата на партията. Ако това не се случи в следващите две седмици, от РЗС ще предприемат протестни действия. От партията поискаха и оставката на министъра на образованието Сергей Игнатов, предаде БТА.

Бюджетът, който е предложен за 2011 г., по нищо не се различава от матрицата на целия порочен 20-годишен преход, посочи Янев. Той допълни, че бюджетът е предварително издънен и налага репресии и мизерия на българския народ.
Проблемът на бюджета не е Симеон Дянков, а Бойко Борисов и сбърканата му политика, заяви на пресконференцията Янев, предаде БГНЕС. Dо обяд от партията ще връчат на премиера официално писмо с конкретни предложения за бюджета за следващата година.
От РЗС смятат и че е необходимо цялото преструктуриране на централната държавна администрация, която да съответства на новите императиви, налагани от кризата.
Вместо това се предлага през 2011 г. допълнително наливане на държавни пари в администрацията, въпреки обявеното 20% съкращаване на състава й. Структурата на администрацията отдавна е преминала границата на абсурда, смятат от партията.
На второ място е необходим принципно нов подход към функциите и финансирането на властовите институции по места, става ясно от писмото до премиера. Областните администрации в сегашния си вид са една паразитна структура.
Наложително областните администрации съществено да бъдат съкратени, както броят на чиновниците, така и разходите за областни управители като цяло. Наложителна е реформа в държавните институции, отговорни за събирането на приходите в бюджета – НАП, митници, НОИ, НЗОК. Те на практика не работят, като една от основните причини за това е липсата на единна информационна система.
Припомняме ви, че вчера и лидерът на БСП Сергей Станишев се обяви за изтеглянето на проектобюджета от НС.
Намерението за вдигането на осигурителната вноска променя проходната част и рамката на бюджета, обоснова се бившият премиер. По думите му кабинетът трябва да оттегли внесения бюджет и да предложи актуализиран.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *