И Русия наложи най-строги санкции на Кадафи

Държавният глава на Русия забрани над Русия да летят либийски самолети, както и самолети, насочващи се към Либия.  Указът разрешава на руския флот да инспектира кораби, които пътуват за Либия или се връщат оттам.
Документът предвижда също икономически санкции, по-специално забрана да се осъществяват каквито и да било финансови транзакции с членове на режима и обкръжението на полковник Муамар Кадафи.
В съобщение за указа Кремъл не уточнява защо тези санкции се въвеждат едва пет месеца след гласуването в ООН през март, посочва АФП.
Но още на 14 март т.г. президентът Медведев забрани достъпа до руска територия, включително транзитно, на Кадафи и семейството му. Тогава президентът подписа указ, с който въведе в сила санкциите, предвидени от резолюция 1970, която бе приета от ООН през февруари с подкрепата на Русия.Документът налагаше строги санкции на Кадафи, семейството и обкръжението му – включително замразяване на авоари и забрана за пътувания, заради бруталните репресии срещу опозицията в Либия.На 27 май пък руският зам.- министър на външните работи Сергей Рябков заяви,  че Муамар Кадафи трябва да си ходи. Това беше най-категоричният призив до момента от високопоставен руски представител за оттеглянето на либийския лидер.“Да, ние сме готови да признаем…, той трябва да си отиде“, заяви Рябков на срещата на върха на Г-8 във френския курорт Довил.
Като постоянен член на Съвета за сигурност Русия се въздържа при гласуването на резолюция 1973, разрешила намесата на международна коалиция в Либия, за да се опази мирното население, напомнят информационните агенции.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *