И САЩ могат да фалират

„В момента става въпрос за пренареждане на основните цели на правителството и аз не мисля, че искам да съм на тяхно място с пистолет опрян в главата под формата на две седмици времеви хоризонт.“, каза главният икономист на Fact and Opinion Economics.
Ако Конгресът не може да се споразумее за повишаване на тавана на дълга, правителството би изпаднало в неплатежоспособност през август. Републиканците първо искат да получат орязване на публичните разходи с десетки милиарди долари във всички сектори освен във военния.
„Говорим за основни концепции за това какви задължения има правителството към хората, какъв вид данъчна политика ще води, какъв вид социална сигурност ще дава“, продължава Бруска. „Защо подобни решения трябва да бъдат вземани с извиване на ръце и при това в толкова кратък срок?“
Според Бруска обаче да се позволи на САЩ да отложат плащанията по дълга си дори и за няколко дни, ще създаде несигурност за облигационерите по целия свят.
Дори и песимистите по въпроса се надяват да грешат. Наистина преговорите за съкращаване на разходите са тежки, но никой не вярва наистина, че залисаните в игри на влияние политици във Вашингтон ще си позволят да заплашат устоите на долара като глобална резервна валута.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *