И Сенатът на САЩ одобри законопроекта за финансова реформа

© Снимка:   БГНЕС

 
 

 

 

Американският Сенат одобри законопроекта за реформиране на финансовата система, приет по-рано и от Камарата на представителите.
Целта на документа е поставяне под контрол на големите банки и защита на потребителите, за да не бъде допуснато повторение на финансовата криза. Законът дава нови правомощия на властите да обявяват фалит на компании, които представляват риск за икономиката, създава Агенция за защита на транзакциите на потребителите и засилва контрола върху финансовите пазари.
Според президента Барак Обама, реформата ще гарантира по-голяма сигурност и ще повиши отчетността: „Благодарение на тази реформа, на американските данъкоплатци повече няма да им се налага да изплащат грешките на Уолстрийт. Повече няма да има спешна помощ, финансирана от данъкоплатците. Точка по въпроса. Ако някоя голяма финасова институция се провали, тази реформа ни позволява да я закрием, за да не застраши цялата икономика. Ще има нови правила, които да сложат край на идеята, че има фирми, които са твърде големи, за да фалират.“
Президентът Обама ще подпише документа следващата седмица, с което законът влиза в сила.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *