И французите искат референдум за членството си в ЕС

53% от френските граждани искат да се проведе референдум за членството на страната им в Европейския съюз, показва анкета, пише Euractiv.

Резултатите от проучването подхранват опасенията, че референдумът във Великобритания ще даде и на останалите страни-членки идея за национално допитване по темата и ще подкопае единството на ЕС.

Изследване на Университета на Единбург, публикувано на 10 март, анализира обществените нагласи към референдума във Великобритания в няколко избрани страни – Германия, Франция, Полша, Испания, Ирландия и Швеция.

Анкетирани са над 8000 избиратели. Единствено французите обаче имат мнозинство (53%), което подкрепя провеждането на референдум за членството и на собствената им страна в ЕС.

След французите, шведите (49%) са най-изкушени от провеждане на референдум за ЕС, следвани от испанците (47%) и германците (45%). Поляците (39%) и ирландците (38%) одобряват най-малко идеята.

Въпреки това изглежда, че, ако се проведе референдум, той силно би утвърдил членството на Германия, Полша, Испания и Ирландия в ЕС, подчертават изследователите. Дори сред французите делът на тези, които са готови да гласуват в подкрепа на „Фрекзит“ (излизане на Франция от ЕС) е нисък – едва 33%. От друга страна 45% биха гласували Франция да остане в Съюза и 22% не са решили как биха гласували.

Изразилите готовност да гласуват за напускане на ЕС са 37% в Швеция и 27% в Германия. Според авторите на изследването обаче увеличаващият се процент на желаещи да се проведе такъв референдум не означава увеличаване на евроскептиците.

Във Франция и Швеция все повече хора смятат, че Обединеното кралство би било по-добре икономически извън ЕС, въпреки че преобладаващият отговор и в двете страни е, че „Брекзит“ няма да повлияе.

И макар във всички страни анкетираните широко да подкрепят оставането на Великобритания в ЕС, французите са най-одобряващите „Брекзит“ и най-силно противопоставящи се на специален статут за Великобритания в ЕС.

В Испания 81% подкрепят продължаване на членството на Великобритания в ЕС, а най-хладно е отношението на Франция, където само 56% го подкрепят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *