И френски милионери ще попаднат под ударите на данъчните инспектори

Франция и Швейцария подписаха споразумение за вдигане на банковата тайна. Сметките на 3 000 французи в швейцарски банки ще бъдат проверени заради съмнения за укриване на данъци, пише „The Financial Times“.
Източници на изданието твърдят, че списъкът на френските власти съдържа клинети на три швейцарски банки. Сметки там притежават някои от най-богатите френски фамилии, които не са деклрирали доходите си и сега ги грозят солени глоби и дори криминално преследване.
Подобно споразумение наскоро Швейцария сключи със САЩ, както и Германия с Люксембург, припомня вестникът.
Данъчните оазиси попаднаха на мушката на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в разгара на кризата. Организацията състави черен списък с държави, които не прилагат международните данъчни стандарти. С цел да излязат от него, редица страни склониха да либерализират строгите си банкови закони и да предоставят информация за своите клиенти при поискване от страна на властите и съмнения за данъчни и финансови измами.
Битката срещу данъчните оазиси е принципна за френския преидент Никола Саркози, който обяви, че ще се бори за „по-морален капитализъм“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *