И циганската баница поскъпна

Циганската баница поскъпна средно с 25 на сто само за десетина дни, е установила репортерска проверка на в. „Монитор”. Цената на олиото скочи драстично през последната седмица, като увеличението на литър е от порядъка на 50-80 ст. В резултат на това бутилка олио от 1 литър вече се продава по 2,95 лв. Само една-две седмици по-рано започна да поскъпва и насъщният
Заради лошото качество на новата реколта хлебопроизводителите се презастраховаха и вече вдигнаха цената с 15-25 на сто.
За „Монитор” търговци от Добричко обясниха поскъпването на олиото с много високите стартови цени на слънчогледа от тазгодишната реколта. Миналата година маслодайната култура тръгна от 450 лв. и стигна до 500 лева на тон, докато сега се очаква цената да стартира от 650 лв. за тон. Високата цена на слънчогледа се обуславя от високата цена на рапицата ­ 650 лева, и от факта, че енергийните култури се търсят за производство на биодизел. Иначе се очакват добри добиви от слънчоглед ­ по 300 кг от декар.
Наред с това климатичните аномалии в целия свят и провалената реколта на много места доведоха до скок и в цената на пшеницата. В петък Русия обяви, че започва внос на зърно. Това повиши автоматично с 5-10 евро цената на тон пшеница. В ЕС пшеницата върви по 210 евро за тон. В България цената й е 330 лева. Тенденцията е за покачване на цените на вътрешния пазар.
Износът от България все още е слаб защото жито не се предлага. Има търсене, но няма предлагане. Ситуацията е такава, че пазарът не може да бъде регулиран. Има сделки и на 380 лева.
Царевицата се изкупува на зелено на цена от 300 лв. за тон. Очакваните добиви са по 600 кг от декар.
Земеделци прогнозират, че с прибирането на царевицата ще падне натискът върху пшеницата, тъй като ще започне и изкупуването на царевица за фураж.

в-к „Монитор“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *