И шефът на Комисията по хазарта хвърли оставка

Председателят на Държавната комисия по хазарта Димитър Терзиев подаде оставка пред вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, предаде БТА.
В мотивите си за напускане той посочва появилите се в публичното пространство спекулации, свързани с промените в Закона за хазарта, и невъзможността да ги защити по адекватен начин.
„Не желая да създавам негативи и да предизвиквам атаки към комисията и министерството“, пише в заявлението си до министъра Терзиев.
Дянков е приел оставката.
Миналата седмица той изненадващо заяви, че не подкрепя идеята налогът за хазарта да се намали. От 2 седмици на сайта на МФ обаче стои проект за промяна на закона, който предвижда точно това, а документът вече се съгласувал с останалите ведомства и всеки момент щял влезе за одобрение в МС. Дянков заяви, че не е разумно данъкът да се намали само месец, след като е бил увеличен. „Това няма да стане“, зарече се тогава той.

„Не съм в България, не мога да коментирам“, заяви тогава от Лондон председателят на комисията Димитър Терзиев. Той допълни, че специално текстът за облагането не е предложен от комисията, защото тя няма такива правомощия.

Спорната идея предвижда данъкът върху тото, лото игрите и залаганията върху спортни състезания да стане 25% върху разликата между постъпилите пари от залози и изплатените печалби. В момента ставката е 15%, но върху целия оборот на хазартния оператор.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *