И Honda се готви да напусне Великобритания

Снимка: Pixabay

Японският автомобилен производител Honda се очаква да обяви затварянето на завода си британския град Суиндън през 2022 г., като по този начин излага на риск 3 500 работни места, съобщава Sky News.И Honda се готви да напусне Великобритания.

 

През 2018 г. Honda произведе в британския си завод малко над 160 хил. превозни средства, включително модела си Civic. Продукцията на японската компания беше 10% от общия британски автомобилен износ в размер на 1.5 млн. автомобила.

През миналия месец от Honda обявиха, че през януари планират да спрат дейността си във Великобритания за шест дни, за да не се стигне до евентуални гранични забавяния след излизането на страната от Европейския съюз.

По-рано този месец оттегляне от Острова обяви и друг японски автопроизводител – Nissan. В писмо до работниците компанията заяви, че продължаващата несигурност заради Brexit не помага на фирмите да „планират бъдещето”.

По-рано днес стана ясно, че британците се запасяват с евро, тъй като оттеглянето на Обединеното кралство от Европейския съюз наближава.

Пощенският офис Travel Money, който обработва една от всеки 4 транзакции с чуждестранна валута, заяви, че през последните месеци е имало „силно търсене“ на евро. През ноември и декември 2018 г. са продадени с 5% повече евро, отколкото през същия период на 2017 г. и с 3% повече през януари 2019 г. спрямо 12 месеца по-рано.

Цифрите илюстрират страховете на британците, че паундът може да се срине, ако Великобритания излезе от блока без сделка на 29 март.

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *