Иcкат от фондовете още варианти за втора пенсия

Частните пенсионни фондове да предложат повече видове пенсионни продукти, така че хората с две пенсии да не получават по-малко, отколкото ако са се осигурявали само в Националния осигурителен институт.Иcкат от фондовете още варианти за втора пенсия.

Свързано изображение

С това предложение новата социална министърка Деница Сачева започва консултации с фондовете, синдикатите и работодателите, информира в.24часа.

„Не може да не си даваме сметка, че въвеждането на реформата е свързано и с преходен период, в който няма пълно осигуряване и регулярни вноски. В тези условия дискусията трябва да се фокусира върху видовете пенсионни продукти, които да предлагат фондовете, а това, което ще изплащат, ще зависи основно от онова, което е постъпило в тях“, каза Сачева в интервю за „24 часа“.

Новата министърка иска да доработи текстовете за механизма на изплащане на вторите пенсии, договорен между частните фондове и бившия министър Бисер Петков. При представянето на предложението през ноември той призна, че за голяма част от 200 хил. жени, които ще излязат в пенсия в периода 2021-2025 г., сборът от държавната и частната пенсия ще е по-малък, отколкото, ако се бяха осигурявали само в НОИ.Иcкат от фондовете още варианти за втора пенсия.

В механизма на Петков имаше само три варианта за получаване на втората пенсия. Първият е за пожизнена, но ако натрупаните в личната партида пари стигат за отпускане на пенсия, която да е поне 15% от размера на минималната. Вторият вариант е за разсрочено плащане. Тоест пенсионерът получава втора пенсия, докато свършат парите в партидата му и след това остава само с тази от НОИ. Третият вариант, предложен от Петков, бе еднократно плащане за хората с най-малко пари в партидите.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *