Йелън: Трябват 5-8 години, за да се свие балансът на Фед до предкризисните нива

Федералният резерв на САЩ (Фед) не бърза да определя подходящия размер на баланса си, но, ако централната банка реши да свие размера му до предкризисните нива, процесът ще отнеме не повече от десетилетие, категорична е Джанет Йелън, цитирана от Ройтерс.

По време на изслушването си пред Сената в четвъртък председателят на Фед каза, че все още не е взето решение относно размера на активите в портфейла на банката. До момента общата им сума е нараснала до 4,5 трлн. долара от 800 млрд. долара, каквато бе през 2007 г.

Благодарение на трите кръга на покупки на активи, насочени към стимулиране на икономиката след финансовата криза от 2007-2009 г., балансът на Фед скочи до тези рекордни стойности. Недоволен от възстановяването на американската икономиката, Фед все още влива по 45 млрд. долара всеки месец, въпреки че покупките на облигации трябва да приключат до края на тази година.

Според Йелън портфейлът би трябвало да започне да се свива щом Фед реши да повиши почти нулевите лихвени проценти.

Въпреки че централната банка може да продаде ипотечните облигации, които е натрупала до момента, централните банкери преди изтъкваха, че е по-вероятно просто да спрат реинвестирането в активи с изтичащ падеж, като по този начин ги оставят да свият баланса на Фед по естествен път с течение на времето.

„Ако направим само това, ще ни отнеме от 5 до 8 години, за да върнем баланса на предкризисните му нива“, каза Йелън. Така тя определи времевата рамка за деликатната задача по свиване на баланса до по-нормални стойности.

Огромният портфейл предизвика опасения, че щомведнъжФед започне да повишава лихвените проценти, инфлацията ще се изстреля нагоре. Също така Фед може да понесе загуби, ако реши да продава активи през следващите години, което пък ще бъде потенциално политическо главоболие за Джанет Йелън.

Времевата граница от 5 до 8 години съвпада с изчисленията на анализатори и на икономисти на Фед. Според експертите на JPMorgan свиването на портфейла на Фед ще отнеме седем години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *