Йената поевтинява на фона на коментарите на Японската банка

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Японската йена е под засилен натиск във всичките си 16 основни кръстосани курса в понеделник, след като заместник-председателят на Японската централна банка Кикуо Ивата напомни за ангажимента, който банката пое преди време за борба с дефлацията чрез финансови стимули. Пазарните участници избягаха от йената, тъй като разтълкуваха коментарите като сигнал за скорошно вдигане на тавана на стимулите, чрез които банката изкупува всеки месец активи за над 7 трлн. йени (71.7 млрд. долара).

Японската централна банка ще продължи да изкупува активи, докато не постигне предварително заложения праг на инфлация от 2%, коментира вчера Ивата. Изказването идва само няколко дни преди срещата на монетарната институция и затова бе прието по-чувствително от пазара. Централната банка ще преразгледа монетарната си политика на 31 октомври и шансовете за увеличаване на стимулите не са никак малки, коментират анализатори.

Действията на банката са следствие от усилията на министър-председателя Шиндзо Абе да съживи местната икономика чрез смекчаване на паричната политика, прилагане на финансови стимули и структурни реформи – така наречените три лъча на антикризисната политика на Абе, популярна още с израза Абеномика.

Японската йена се превърна в заложник на икономическия растеж в третата най-силна световна икономика, подобно на американския долар, който страда от много сходната парична политика на Федералния резерв. Вероятно натискът върху йената ще се запази през цялата седмица, предвид предварителната нагласа на пазарните участници за изхода от срещата на Японската банка.

Тази сутрин доларът и еврото се възползваха от слабостта на японската валута. Двойката USD/JPY поскъпна с 0,2% до 97,60, а EUR/JPY добави 0,2% към стойността си до 134,76. Най-търгуваната двойка EUR/USD остава над психологическата бариера при 1,3800, близо до последния двугодишен връх при 1,3832.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Дългосрочният тренд при двойката остава възходящ и както прогнозирахме, еврото продължава да задържа интереса на пазарните участници. Опитите на щатския долар за корекция се засилват с доближаването на кривата, начертана по върховете от месец март насам.

Подкрепите, които ще работят в полза на еврото, са разположени в стойностите около 1,3710 и 1,3600.

GBP/USD

Възходящият импулс на британската лира бе спрян в зоната на върховете от началото на октомври при 1,6262. Това за момента създава предпоставка за формиране на техническа фигура от типа „Двоен връх“, която се наблюдава в крайни фази на възходящи движения.

Фигурата все още не е завършена, което означава, че корекцията на долара първо трябва да се задълбочи, за да имаме точен сигнал за изчерпване на възходящия тренд и обръщане на посоката.

USD/JPY

Бичата свещ от типа „Чук“ (Hammer), която двойката начерта на 25 октомври, се оказа повратен момент за посоката. Доларът е в добра позиция за нови ръстове след връщането на възходящия тренд.

Американската валута намира солидна подкрепа и от 200-дневната пълзяща средна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *